Ο απόλυτος οδηγός για την επιλογή των υλικών της κουζίνας σου!

03/07/2021
Ο απόλυτος οδηγός για την επιλογή των υλικών της κουζίνας σου!  Dom-Wood

Πήρατε την απόφαση να ανακαινίσετε την κουζίνα σας;

Δεν γνωρίζετε από τι υλικά να την κατασκευάσετε;

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μερικές ονομασίες υποψήφιων υλικών όπου αποτελούν τα βασικά στοιχεία της κουζίνας.

 

Η κουζίνα σας αποτελείτε από:

  • Σκελετό
  • Πορτάκια
  • Πάγκο
  • Μηχανισμούς

 

ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Ο σκελετός της κουζίνας , τα κουτιά δηλαδή όπου αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της , κατασκευάζεται σχεδόν πάντα από μελαμίνη.

Τα υπενδεδυμένα φύλλα μελαμίνης κατασκευάζονται με εφαρμογή φιλμ μελαμίνης και στις δύο πλευρές με χρήση πίεσης/θερμοκρασίας χωρίς την εφαρμογή επιπρόσθετης κόλλας. Άψογη επιφάνεια, Υψηλή σταθερότητα, Ευκολία στην επεξεργασία, Ευκολία στο καθάρισμα .

 

ΠΟΡΤΑΚΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Τα πορτάκια κουζίνας μπορούν να είναι κατασκευασμένα από:   

•     Μασίφ ξυλεία (καρυδιά, δρυ, κερασιά, οξιά, κ.λπ. )  

•     MDF με επένδυση από καπλαμά η βαφή λάκας

•     Βακελίτη,

•     P.V.C. ή HIGH GLOSS

 

 

Τι είναι η Μασίφ ξυλεία;

     Οι τεχνικές κατασκευής των πορτών από μασίφ ξύλο αφορούν πρακτικά την παραδοσιακή τεχνική του μαραγκού. Η ξυλεία μασίφ είναι εισαγόμενη και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστοιχη ελληνική δεν έχει υποστεί την κατάλληλη ξήρανση που γίνεται μόνο σε ειδικούς φούρνους και ξηραντήρια - με συνέπεια να περιορίζεται σε χαμηλά όρια αντοχής.

     Η κοντινότερη εναλλακτική αλλά και σαφώς φθηνότερη λύση από την μασίφ ξυλεία είναι οι επιφάνειες που επενδύονται με καπλαμά. Αυτές περιέχουν ένα πυρήνα από μοριοσανίδα (νοβοπάν) ή MDF στην βέλτιστη περίπτωση και επικάλυψη από φλούδα πραγματικού ξύλου. Δεν έχετε παρα να επιλέξετε την εμφάνιση ξύλου από τις γνωστές φυσικές επιλογές.

 

 

Τι είναι το MDF;

   Το MDF (Medium Density Fiber) είναι ένα σύγχρονο υλικό ευρείας κατανάλωσης με μεγάλη εφαρμογή στα ντουλάπια κουζίνας καθώς έχει ελάχιστη απορροφητικότητα σε υγρασία, διαθέτει ομοιογένεια στην μάζα του, με ικανοποιητικές  μηχανικές ιδιότητες, εξαιρετική ομαλότητα  και μεγάλη δυνατότητα επεξεργασίας. Είναι υλικό σε μορφή πλάκας και παράγεται από πεπιεσμένες ίνες ξύλου. Το συναντάμε στο συνηθισμένο πορτάκι κουζίνας ,  στα ταμπλαδωτά ημιμασίφ και στους ταμπλάδες που ενσωματώνονται στα πλαίσια από μασίφ ξυλεία.

 

 

Τι είναι η λάκα;

     Η ονομασία λάκα προέρχεται από την Ιταλική λέξη lacca.

Τα λακαριστά πορτάκια βάφονται σε επιφάνεια MDF πάχους 19 χιλιοστών. Τα διακοσμητικά στοιχεία όπως κορνίζες, πλαινά κλπ, μπορούν να βαφτούν από τη μία ή από τις δύο πλευρές.

Η ακρυλική λάκα («ριπολίνη νερού») υψηλών απαιτήσεων είναι άοσμη, ελαστική και οικολογική. Είναι κατάλληλη για όλα τα έπιπλα εσωτερικών χώρων. Διατίθεται, σε ένα πλούσιο χρωματολόγιο, σε ματ και γυαλιστερή υφή σε προσεκτικά επιλεγμένες αποχρώσεις, με τέλεια αισθητικά αποτελέσματα, υψηλές αντοχές και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Χρησιμοποιείται σε έπιπλα κουζίνας και σε έπιπλα μπάνιου ανεπιφύλακτα , χωρίς κανέναν φόβο για την υψηλή υγρασία που υπάρξει στο χώρο. Η λάκα χρησιμοποιείται και για οποιαδήποτε κατασκευή επίπλων παιδικών δωματίων ή επίπλων σαλονιού καθώς και άλλων ειδικών κατασκευών μέσα στο σπίτι.

 

 

Τι είναι ο Βακελίτης;

     Ο Βακελίτης ένα υλικό επικάλυψης από συνθετική ρητίνη (πλαστικό), ανθεκτικό και σκληρό. Αναπτύχθηκε από τον Βέλγο χημικό Leo Baekeland στη Νέα Υόρκη το 1907.

     Η πραγματική του ονομασία είναι High Pressure Laminate «HPL». Επικολλάται επάνω σε MDF  ή νοβοπάν με ειδικές ρητίνες και διαθέτει τεράστια ποικιλία χρωμάτων και μιμήσεων ξύλου ή άλλων σχεδίων.

Ιδιότητες:

•     Αντοχή σε χτυπήματα

•     Αντοχή στην τριβή

•     Ανθεκτικότητα στη δημιουργία βακτηρίων

•     Αντοχή σε λεκέδες

•     Σταθερότητα του χρώματος στο φως και στον τεχνητό φωτισμό

     Προσοχή τώρα, στην αγορά επίπλων θα συναντήσετε πολύ συχνά το φαινόμενο να αποκαλείται η κοινή μελαμίνη με τον όρο «βακελίτης». Αυτό είναι εντελώς παραπλανητικό και αν η ποιότητα του υλικού δεν είναι HPL, τότε απλά σας έχουν κοροϊδέψει και το έπιπλο που μόλις αποκτήσατε, κατασκευάστηκε από μελαμίνη, και όχι από βακελίτη.

Είναι κατάλληλο υλικό για πάγκους και πορτάκια κουζίνας, για διακοσμητικές επιφάνειες και για κατασκευή εσωτερικών πορτών.

 

 

ΠΑΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για την κατασκευή του πάγκου εργασίας υπάρχει μεγαλύτερο εύρος επιλογής από το ξύλο και παρεμφερή με αυτό υλικά. Οι πάγκοι εργασίας συνήθως κατασκευάζονται από φορμάικα σε όλο και μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

Το HPL - HIGH PRESSED LAMINATE (φορμάικα υψηλής πίεσης - βακελίτης) αποτελεί ένα ανώτερο ποιοτικά προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή πορτών κουζίνας / ντουλάπας και πάγκων κουζίνας.

 

 

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Στον τομέα των υλικών των επίπλων κουζίνας σημαντική θέση κατέχουν  και οι μηχανισμοί των ντουλαπιών που συνήθως καθορίζουν το κόστος της σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι το είδος της επιλεγμένης επιφάνειας και ο σχεδιασμός της.

 Οι μηχανισμοί των ντουλαπιών ξεκινούν από τους πιο απαραίτητους όπως οι συρόμενοι οδηγοί συρταριών μέχρι τους πιο εξεζητημένους, όπως οι πτυσσόμενοι οδηγοί. Οι περισσότεροι από αυτούς είτε είναι ελληνικής κατασκευής αντίγραφα των ευρωπαϊκών, είτε εισαγόμενοι κυρίως από Ιταλία και Γερμανία.

 Τους πιο συνηθισμένους μηχανισμούς αποτελούν τα περιστροφικά καλάθια που αξιοποιούν τις τυφλές γωνίες μεταξύ δύο ντουλαπιών, και όλων των ειδών και σχημάτων, καλάθια - μεταλλικά ή με πλαστική επικάλυψη που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα, μπουκάλια, απορρυπαντικά κ.λπ. Τέτοιοι μηχανισμοί αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμοι κυρίως σε κουζίνες με αφθονία ντουλαπιών, όπου καθιστούν το χώρο πιο λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο.

 Εκτός λοιπόν από τα καλάθια για τις γωνίες, που χωρίζονται σε ημικυκλικά και περιστροφικά τριών τετάρτων, συναντούμε κατσαρολοθήκες, συρόμενα καλάθια τροφίμων ή λαχανικών, ψωμιέρες, πτυσσόμενα ράφια για μίξερ ή κόφτη αλλαντικών, συρόμενες επιφάνειες (roll top), συστήματα τροφοθήκης σε κολώνες, καλάθια αχρήστων, πιατοθήκες κ.λ.π.

 Η έξυπνη και στοχευμένη επιλογή από τους παραπάνω μηχανισμούς είναι απαραίτητη για τη συγκράτηση του κόστους σε λογικά επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να επενδύσετε με μια ασύμμετρα μεγάλη δαπάνη για μια υπερβολικά λειτουργική κουζίνα.